Elin Hellgren

Att leva med reumatism

  • Elin Hellgren

Gokväll på er!


Hoppas allt är bra med er och att ni har haft en bra dag! Just nu sitter jag och skriver lite här på det här inlägget till er samtidigt som jag och Jessica lyssnar på ljudbok. Vi lyssnar på en serie av Camilla Läckberg. Vi är på andra av tre böcker tror jag det är. Vingar av silver heter den här vi lyssnar på just nu.

Idag är det ingen bra dag om ni frågar mig. Den har i stort sett varit dålig från start. Jag tror det var som allra värst här mitt på dagen då jag i princip under 3-4 timmar bara satt och om vart annat och försökte andas mig igenom smärtan. Det gjorde så fruktansvärt ont i nervsmärtan i foten tillsammans med ryggen.

Jag har haft mer ont idag nästan ända sedan jag vaknade imorse, men sen har det bara eskalerat under dagen. Så kort sagt har det varit en väldigt påfrestande dag.

Det har nästan varit att man har fått tagit sig igenom timme för timme, vissa stunder nästan minut för minut än dag för dag.


Tillslut ringde jag i alla fall till min smärtsjuksköterska på eftermiddagen. Vi pratade en stund och kom fram till att jag skulle höja en av mina mediciner jag har för nervsmärtan, och sen skulle hon ringa och prata med min smärtläkare. Vi bokade även in en tid till henne imorgon före lunch. Vi ska prova sätta lite akupunktur, och då även sätta det mellan tårna som vi gjort vid två tillfällen då jag låg inlagd. Något jag hoppas går bra. Men som jag säkert har skrivit här tidigare så provar jag vad som helst just nu som läget är. Kanske inte en nervblockad direkt i foten igen, men varsomhelst annars.

Annars idag har det varit en väldigt lugn dag. Det har som sagt mest bara handlat om att ta sig igenom dagen kan man säga. Först efter frukost började vi fixa lite bland mina palettblad. Jag tror jag fick slänga 5-6 st olika plantor för att dem hade fullt med ohyra. Något jag verkligen inte orkade hålla på med eller försöka få bort, för att det var så mycket. Så då fick dem åka i soporna.

Sen har jag gjort alla mina "att-göra-saker" eller vad man nu ens ska kalla det. Men det är bl.a. det här med att dra på fötterna för att träna min allodyni (överkänslighet/nervsmärta på huden). Det för att försöka öka toleransen vid beröring, och för att det inte ska göra lika ont eller vara lika känsligt när man nuddar där.

Sen har jag även försökt varva så mycket som möjligt med att sitta och ligga ner. Allt för att variera för ryggen. Jag tog även äntligen tag i att duscha. Jag har skjutit på det, för orken har verkligen inte alls funnits där. Men tillslut tog jag tag i det, och det var faktiskt väldigt skönt. Speciellt med det varma vattnet mot ryggen.


Annars förutom det så har jag nu ikväll varit över till mina föräldrar och åt middag tillsammans med dem. Det var mamma och pappa, Anna, farmor och sen var det jag och Jessica. Lax, pressad potatis och sås. Det var inte helt fel, och såå skönt att inte behöva laga någon mat ikväll. För det hade jag verkligen inte någon inspiration eller ork alls till. Så det kom väldigt lägligt att bli bjuden på det just idag! Ungefär så kan man väl säga att min torsdag har sett ut. Hoppas ni får en fortsatt fin kväll, KRAM!

  • Elin Hellgren

Tänk att det skulle ta 4 veckor och 5 dagar innan jag kom hem ifrån sjukhuset. Något vi från början hade tänkt oss kanske skulle bli 5-7 dagar. Jag kom inte hem förrän under sena eftermiddagen igår. Det tog ärligt talat hela dagen att bli utskriven. Egentligen vet jag inte vad det var som tog sådan tid, men tillslut så var jag redo för att äntligen få gå ut genom dörrarna från avdelningen, och få åka bilen hem. En dag jag väntat länge på, men som också många gånger har känts väldigt långt bort och fram i tiden.


Men igår fick jag äntligen det. Komma hem. Komma hem till min familj som hade fixat och donat så fint både hemma hos mig, och med taco-middag hemma hos dem. Tack vare lite hjälp ifrån Jennifers håll som hade åkt och handlat hem ingredienserna till tacosen, innan hon sedan skulle komma och hämta hem mig från sjukhuset. Tacos var något jag hade haft lite längtan efter att få äta undertiden sjukhusvistelsen. Annars var min aptit som bortblåst större delen av tiden pga framförallt Metoject (en medicin för det reumatiska). Jag hann ju ta den tre veckor innan de gjorde uppehåll på den. Men det var i alla fall väldigt gott med tacos, och det var så mysigt att sitta där tillsammans och bara äta middag och umgås. Något bland det bästa som finns och som jag har saknat så mycket!

Det var en väldigt konstig känsla att komma hem igår efter så lång tid. För det första var det mörkt ute redan då på sena eftermiddagen, folk gick i tjocka jackor, knappt löv på träden, betydligt kallare i luften och bara en knepig känsla att åka därifrån. Från ett ställe jag tillbringat så himla mycket tid på nu dem senaste veckorna. Det kändes nästan lite som att man rymde därifrån. Men samtidigt som på ett bra sätt, ett befriande sätt!


När jag väl kom hem och vi hade ätit färdigt middag, och därefter satt oss i mamma och pappas vardagsrum eller sällskapsrum för att dricka kaffe. Jag vet inte vad man vill kalla det rummet, men jag somnade i alla fall till relativt fort där i soffan med Harry liggandes i en filt på min mage. Så himla mysigt. Jag hade verkligen totalt slut på energi då. Jag var så extrem trött, men det var nog inte så konstigt. Men jag måste ändå säga att trots att jag fortfarande har det väldigt jobbigt med värken, så är det väldigt skönt att vara hemma igen!

När jag sen på kvällen kom hem till mig, efter att ha varit hemma hos mina föräldrar så möttes jag av det här. Både paket, blommor och sen hade mamma och pappa fixat i ordning en sak till som jag tänkte visa för er mer sen. Men verkligen så gulligt!

De i familjen hade även fixat och donat en hel del här hemma med att bl.a. tvättat upp all min tvätt, och det kändes bara rent, fint och undanplockat de som gick. Så det blev ett väldigt bra avslut på gårdagen måste jag säga. KRAM!

  • Elin Hellgren

Hej på er!


Hoppas ni har en bra dag! Själv har min inte varit den bästa. Framförallt inte natten. Den var riktigt jobbig. Tråkigt att det blev så sista natten här och allt. Jag har haft så fruktansvärt ont i min högerfot i nervsmärtan, samt ryggen som bråkat fram och tillbaka.


Sen har det varit full fart hela förmiddagen med olika samtal osv. Det är inte förrän nu det börjat lugna sig lite inför att det blev dags för lunch. Jag ska ju få komma hem idag, så det är en hel del fix inför det dem håller på med här på avdelningen.

De har varit här en gång, men de skulle komma tillbaka igen lite senare efter att dem hade pratat med alla läkare de ville få tag på angående min hemgång, och sen hur det kommer bli efteråt hemma. Så det väntar jag på nu. KRAM!

Idag fick jag en jättegod lunch. Kyckling och ris med någon sås/gryta, jag vet inte vad det är. Men det var i alla fall gott.

Prenumerera gärna här!
  • Grå RSS Ikon
  • Tick tack
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
Instagram: @elinnhellgren

© 2023 by Elin Hellgren​