• Elin Hellgren

21 dagar av 21 - Utvärdering

I lördags gick jag i mål med dem här 21 dagarna som jag har följt enligt det här kostråden jag har fått från Nilla’s Kitchen. Det heter "21 dagar ren och läkande mat" om det är så att ni också skulle vara intresserad av att kolla upp det mer. Jag har skrivit lite fler inlägg under tidens gång, och det kan ni se under kategorier och fliken "21 dagar ren och läkande mat".


Nu är det klart, och vad fort tiden har gått ändå. Hela tre veckor. Sen har det såklart känts lite halvtungt vissa stunder, men det har ändå varit lärorikt och intressant. Jag känner att jag har lärt mig en hel del, och ändå kommit in i det rätt bra måste jag säga. Jag trodde faktiskt det skulle vara jobbigare än vad det har varit att ta bort det vita sockret och halvfabrikatet, och det är väl det som har varit största skillnaden för mig.


Jag var ju redan rätt inne i "rullarna" när det gäller mjölkproteinfritt och glutenfritt. Så den biten och skillnaden blev inte så stor för min del, men att inte äta t.ex. köpta glutenfria mackor eller kanske olika såser osv som var färdiga, det var i så fall en lite större skillnad. Även om jag tycker att jag lagar och gör väldigt mycket mat själv redan sen innan, så det är grymt mycket olika produkter osv som innehåller socker.


Men nu är det i alla fall "färdigt" och jag är himla nöjd med den här hjälpen och vägledningen jag fått via det här onlineprogrammet. För när jag gick med i det hade jag absolut ingen inspiration eller någonting till att laga mat, också var jag extremt trött på allt vad mat heter. Jag mådde bara dåligt.

Därför har det varit väldigt skönt att man har fått hjälp med en hel del olika recept och tips osv, så man har kommit in i tänket lite mer och lättare har kunnat improvisera. Som bara med den här rätten (Citronpasta med rostade grönsaker) jag gjorde och tipsade er om.

Sen har jag även fortsatt fått bort en hel del vätska över armarna och händerna. Något som känns väldigt skönt. Magen har också känts lugnare och mer stabil eller hur man ska säga.


Annars har det varit rätt svårt att säga om mitt mående allmänt har blivit bättre. Speciellt då hela min kropp för tillfället bara blir sämre och sämre efter att jag tog bort min bromsmedicin i fredags. Men jag hoppas det kan fortsätta hända lite saker med tiden, och speciellt om jag kan få ordning mer kring min medicinering också.

Sen hörde Nilla, hon som höll i det här onlineprogrammet jag har följt nu av sig till mig angående just kosten och kopplingen till reumatism och mina specifika problem. Hon tipsade om en eventuellt anpassning av kosten som kanske skulle kunna passa mig. Den heter SCD. Något jag inte hade hört talas om tidigare.

Det är ytterligare lite restriktioner kopplat till just antiinflammatorisk kost, och sen hade vi en diskussion kring just vego-mat eller att äta mer animaliskt. Vad som kan vara bäst i just min situation, och just i mitt fall då jag också har flera allergier och överkänsligheter att ta hänsyn till.


Så nu har jag faktiskt bestämt mig för att fortsättningsvis testa äta mer animalier igen. Prova det. Kanske försöka hålla mig till mer vitt kött som kyckling och fisk, men ändå inte bara äta vegansk (och lite fisk som jag har ätit de senaste veckorna) längre. Sen får vi se hur det går. Jag får prova mig fram helt enkelt.

Sen kommer jag även försöka fortsätta i det här spåret jag har ätit efter nu dem senaste tre veckorna med glutenfritt, mjölkproteinfritt, inget vitt socker, halvfabrikat eller tillsatser så långt det går.


Nilla har även skrivit mer om just SCD på hennes hemsida som ni också kan läsa på om ni känner er intresserad över att få veta mer. Jag tycker i alla fall det var himla snällt av henne att hon tänkte på mig och tipsade om det. KRAM!

36 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Gastroskopi

Prenumerera gärna här!
  • Grå RSS Ikon
  • Tick tack
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
Instagram: @elinnhellgren

© 2023 by Elin Hellgren​