• Elin Hellgren

Besöket hos Reumatologen

Hej igen på er!


I tisdags fick jag äntligen komma på besöket till min reumatolog. Det var efter lunch jag var dit. Det känns som att jag hade gått och väntat på de besöket i en evighet. Men i förrgår var det dags. Då var han äntligen tillbaka efter semestern.

Lite komiskt var bara att han ska behöva träffa mig det sista han gör innan han går på semester, och sen även det första han gör när han kommer tillbaka. Men det är som det är.

Det var i alla fall ett bra besök. Visst var det en del väntan och så innan i väntrummet, men när det väl är ens tur så vet man att han lägger all fokus på mig. Så då väntar jag mer än gärna på min tur.

Det blev en del kortisonsprutor som jag hade gissat på. Jag fick en spruta i vardera AC-led (vid axeln där nyckelbenet fäster), en i höger armbåge, i vänster tum bas och sen en i vardera käkled. Så totalt blev det 6 st kortisoninjektioner.


Käklederna var inte alls roliga. Men jag tror det beror på att det var/är så himla irriterat där. Jag har ju gått med det här ett tag, och det har bara blivit värre för varje dag.

Sen tror jag aldrig att jag har varit med om att jag har varit såhär svullen någon gång tidigare när jag har haft inflammation i käklederna. Min reumatolog sa samma sak. Så det var verkligen på tiden att jag fick dem.


Sen var jag bra nervös innan han skulle ge mig kortisonsprutorna, men jag måste ändå säga att det gick bra. Min tidigare bettfysiolog hade nog skrämt upp mig lite väl från när jag har fått kortisoninjektioner av dem tidigare.

Men det var i alla fall skönt också att han var så pass snabb. Så det känns ändå väldigt SKÖNT nu att det är gjort. För då kan det i alla fall bara bli bättre, och jag kommer inte heller behöva åka ända till Hudiksvall för att få dem!

Sen blev det även prat om min mage. Jag har så länge jag vet haft mycket problem med min mage. Mycket värk. Sen påbörjade hälsocentralen en magutredning i höstas. Där blev det bl.a. prat om att de först skulle göra en röntgen på magen efter alla prover de hade tagit. Men då tyckte röntgen i sin tur att jag istället borde göra en koloskopi, satt då ändrade hälsocentralen sig till det. Det är när dem går in och kolla hela tarmen med en kamera. När de går in "bakvägen".


Jag känner mig inte alls särskilt peppad på att göra den här typen av undersökning, och hade helst av allt inte velat vara vaken heller. De ville göra det redan innan sommaren, men då sköt jag fram det till att dem skulle höra av sig igen efter sommaren. Vilket börjar närma sig. De skulle säkert ha gjort det ännu tidigare om det inte hade blivit allt med covid-19.


Det dem helst vill kolla är om jag har någon inflammation i tarmen, men eftersom jag står på en bromsmedicin som är just för den typen av reumatiskt också (ulcerös kolit) så ställde jag frågan nu till min reumatolog om det är någon ide att ens göra den undersökningen. Speciellt när jag står på den medicinen. För jag har ju också blivit bättre i magen sen jag kom upp i dos på Xeljanzen (min bromsmedicin).


Vilket som så tyckte han det vore bra om undersökningen gjordes, men att det kanske ska vara med en läkare som har mer erfarenhet inom det området också. Antingen om dem rent av gör undersökningen eller att dem är med. Så där är vi nu att han ska höra av sig till gastro-medicin (tror jag han sa), så får vi se.

Annars pratade vi lite mer allmänt om min medicinering. Hur det går med smärtan, varför jag fick så pass många inflammationer nu, illamåendet, planen framåt osv.

För jag har bl.a. varit rätt orolig över att min bromsmedicin håller på att sluta fungera. För det har hänt mig två gånger tidigare, att medicinen har hjälpt bra i början men sen efter ett tag så gör den det inte längre.

Men vi ska se nu efter det här hur det kommer utveckla sig. Om det håller sig bra, eller om det kommer bli sämre snart igen. Så får vi ta ställning kring mediciner efter det.


Det var lite kortfattat (men ändå ett långt inlägg) om vad som blev sagt då i tisdags. Det kändes som ett bra besök i alla fall. Hoppas ni får en fin torsdag! KRAM!

34 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Läkarbesök

Prenumerera gärna här!
  • Grå RSS Ikon
  • Tick tack
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
Instagram: @elinnhellgren

© 2023 by Elin Hellgren​