• Elin Hellgren

Boktips!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för adlibris.se


Förra veckan lyssnade jag klart på den här boken. Den heter "När kroppen angriper sig själv: Om autoimmuna sjukdomar och en forskares kamp för sin mamma" och skriven av Anita Kåss. Ni kan komma direkt till boken här.


Jag tycker den var väldig bra. Lättförståelig och intressant. Sen tycker jag man får lära sig mycket om just ledgångsreumatism, forskningsprocess och kanske viktigast av allt, att inte sluta kämpa för något man verkligen brinner för.

För man får även följa med henne mycket på hennes privata plan och varför hon ville bli just läkare och forskare. Sen också kring hur det var att leva med en mamma som var svårt drabbad av ledgångsreumatism.

Såhär står det på beskrivningen om vad den handlar om:


När kroppen angriper sig själv kallas det för en autoimmun sjukdom. Vårt imponerande immunförsvar har drabbats av av en felkoppling i systemet. Kroppens försvarare kan nämligen förvandla våra liv till en mardröm och i värsta fall gör de slut på oss, förintar samma kropp som håller dem vid liv.


Varför kroppen angriper sig själv är ett av läkarvetenskapens största mysterier och det är samtidigt gåtan om Anita Kåss egen mamma. För när Anita föds tar år av lidande sin början för mamman, som drabbas av ledgångsreumatism. När Anita är tretton år dör modern, efter att ha varit svårt sjuk och sängliggande under hela Anitas barndom.


Mammans död drev Anita Kåss att ta reda på allt om sjukdomen och att försöka finna ett botemedel. Hon har tvingats ta okonventionella vägar inom den medicinska forskningen för att nå målet. Boken är en gripande, djupt personlig berättelse om sorg och vanmakt, samtidigt en populärvetenskaplig resa in i immunförsvarets värld.


De autoimmuna sjukdomarna är många av våra mest vanliga sjukdomar som ledgångsreumatism, psoriasis, multipel skleros, diabetes typ 1 och glutenintolerans (celiaki).

Hoppas ni också tycker den är bra, KRAM!

30 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Läkarbesök

Prenumerera gärna här!
  • Grå RSS Ikon
  • Tick tack
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
Instagram: @elinnhellgren

© 2023 by Elin Hellgren​