• Elin Hellgren

Cystoskopi

Idag på förmiddagen kl.09:30 för att vara mer exakt var jag till Urologmottagningen för att göra en cystoskopi. Jag hade aldrig hört talats om det förut. Utan jag hade bara för några dagar sedan fått informationen om att jag skulle dit för att göra den här undersökningen. Det enda jag också visste var att det hade någonting med urinblåsan att göra och att dem ville undersöka den. Det eftersom jag helt plötsligt från ingenstans började få så svårt att kissa och tömma blåsan själv. Det här började för ca 1 vecka sedan. Det var även därför dem tillslut blev tvungen att sätta en kateter.

Undersökningen gick i alla fall bra. Betydligt bättre och inte lika läskig som jag hade föreställt mig. De tog bort min kateter och sen kollade dem med en liten kamera om de kunde se någonting avvikande. På mig kunde dem inte se någonting annat än lite irritation ifrån katetern. Vilket inte är konstigt, eftersom det är och har varit någonting där som inte ska vara där egentligen ett tag nu. Sen ville dem också kolla så jag inte hade någon njursten där som eventuellt kunde orsaka mina besvär, eftersom jag tidigare har haft väldiga problem med njursten. Men det kunde urologen inte se någonting om.


Det dem i alla fall tror har hänt är att det troligtvis både är en biverkan av medicinen vi har hållit på att höja pga nervsmärtan, samt att det är pga min smärta. Kroppen kan tydligen stänga av vissa funktioner som den inte tycker är lika "viktiga", eller hur man ska förklara. Det eftersom kroppen redan har så fullt upp med att jobba med smärtorna jag har, så det blir helt enkelt för mycket för kroppen att jobba med.

Men sen trodde de också att bara jag får hamna i ett läge där jag mår bättre, så skulle det här rätta till sig av sig själv. Men att jag nu kanske behöver den här avlastningen eller hjälpen för att kroppen också ska få en chans att vila och återhämta sig. Kunna lägga fokus på det just nu. Något jag tycker lät rätt logiskt när dem förklarade.

Sen fick jag också träffa en uroterapeut. Det gick också bra. Dem var verkligen väldigt trevliga där på urologen, så det var skönt. Eftersom det inte är dem roligaste undersökningarna man ska göra.

Men då pratade vi i alla fall mest lite inför hur det kan bli om jag skulle behöva åka hem med en kateter, och hur det i så fall fungerar. Lika om det blir att jag kommer behöva tappa mig själv, eller om jag kommer ha kateter som jag har nu. I mitt fall trodde dem i så fall att det lättaste nog vore om jag hade kateter som nu, fast med tappkran (tror det hette så). Det är ungefär precis som jag har nu, men att man inte måste ha en påse hängandes på benet hela tiden. Utan när man blir kissnödig så vrider man på den där tappkranen och tömmer blåsan på det viset istället när man blir kissnödig. Så förstod jag det som i alla fall. Jag fick även en sån kran redan nu. Det för att träna blåsan så den inte krymper alltför mycket när den aldrig behöver jobba med att ha någonting i den som det har varit nu.

Sen får vi väl se. Jag hoppas jag ska slippa ha den här katetern snart, och att allt bara ska ordna till sig. Men jag är ändå glad över att undersökningen gick så mycket bättre än vad jag hade föreställt mig. För jag hade bara läst på 1177.se innan igår kväll om det. Något jag känner i efterhand att jag nog inte skulle ha gjort. För det tyckte jag mer bara skrämde upp mig. För det var inte alls läskigt eller så pass obehagligt att man inte klarar av det. Sen är det såklart ingen rolig undersökning för fem öre. Men vad ska man göra? Det är bara att hänga med.


Men det är i alla fall skönt nu att det är gjort. Sen börjar jag bli riktigt less på den här katetern nu, samtidigt som den också är himla bra att ha när saker inte vill fungera som det ska. KRAM!

74 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla