• Elin Hellgren

Egna soltorkade tomater

Nu har det verkligen tagit fart ordentligt i växthuset med tomaterna. Eller det har det väl gjort ett tag, men nu är dem fler än nånsin. Fler än nånsin som är färdiga för att användas. Det är nästan tomater vart man än tittar åt för håll där uppe i växthuset. Det är vad det känns som i alla fall, och fler är påväg.


I onsdags när jag var uppe i växthuset under dagen så var det så sjukt många tomater som hade blivit riktigt färdiga. Färdiga för användning.

Men så såg jag en tjej på Instagram som hade torkat tomater och lagt in själv i olivolja. Hon hade även varvat med basilika och vitlök. Så det testade jag göra igår. Superenkelt!


Så om ni har mycket tomater över eller har många tomater över hemma som ni behöver göra någonting med, prova gör det ni med! Det är framförallt så roligt när man kan använda sig av något man har odlat fram själv.


Jag har tyvärr inte hunnit smaka på dem än, men jag har hört flera säga att det ska vara gott. Så vi hoppas på det. Ni har steg för steg här nedanför på hur jag gjorde. KRAM!

Ni gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 100-150ºC.

 2. Dela tomaterna på mitten. Jag använda mig av körsbärstomater. Jag täckte en plåt med så många tomathalvor som det bara gick. De kommer krympa en hel del i och med att de blir torkade.

 3. Gör sedan som ett litet hack med knivspetsen på tomathalvornas undersida. Det är för att saften ska ha någonstans att rinna ut.

 4. Sätt dem sedan i ugnen, långt ner med luckan på glänt tills vätskan är borta. Tar ca 3 timmar.

 5. Hacka sedan ner basilika och vitlök lite grovt. Varva sedan de soltorkade tomaterna, basilikan och vitlöksbitarna med varandra i en glasburk och häll sedan olivolja över så det täcker allting.

 6. Klart!


17 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Prenumerera gärna här!
 • Grå RSS Ikon
 • Tick tack
 • Grey Facebook Icon
 • Grey Pinterest Icon
 • Grey Instagram Icon
Instagram: @elinnhellgren

© 2023 by Elin Hellgren​