• Elin Hellgren

En vecka med gluten

Idag är det en vecka sedan jag gjorde min magundersökning och blev bl.a. ordinerad (om man nu kan kalla det så?) att börja äta gluten igen. Jag ska äta det varje dag fram tills jag ska göra gastroskopiundersökningen om 2 månader.

Jag var lite tveksam på hur det skulle gå med tanke på att jag inte har ätit gluten på säkert 10-15 år. Jag har inte haft någon konstaterad glutenintolerans, men pga att jag förut upplevde att jag blev väldigt dålig när jag fick i mig gluten så valde jag att sluta äta det. Sen har det bara rullat på under alla år som gått utan att jag egentligen har tänkt så mycket kring det.

Nu har det i alla fall gått en vecka sedan jag började äta det igen dagligen, och det går kors i taket över förväntan. Det har blivit lite som att en ny värld har öppnat sig med livsmedel som jag tidigare inte ens har lagt märke på att undersöka. Mycket är även som natt och dag på smaken, vilket också är lite som en helt ny värld. Folk får säga vad dem vill, men jag tycker det är så mycket godare med produkter som är bakade på t.ex. vetemjöl. Bara det att äta en ”riktig” mjukmacka har ju tidigare bara varit en dröm, men att faktiskt nu få äta en och att det går bra är ju en känsla som nästan inte går att beskriva. Jag har ju förut bara minnen av att jag har mått så dåligt när jag har fått i mig gluten att jag inte ens har varit sugen på det. Så det har ju inte varit svårt att vara utan det.

Däremot kan jag tänka mig att det kan bli svårare nu om det kommer visa sig att jag är glutenintolerant och måste sluta med gluten igen. Men det får jag ta då.

Sen med tanke på magvärk osv så har jag nästan upplevat att jag har fått mer ont i magen om jag t.ex. har tagit en glutenfri macka jämfört med en ”vanlig” vetemacka. Däremot misstänker jag där att det beror på alla stärkelser som trycks i dem glutenfria produkterna. För det märkte jag stor skillnad på bara när jag slutade äta en hel del halvfabrikat som t.ex. köpt glutenfri mjukmacka och istället bakade eget bröd. Lika att jag valde bort den glutenfria pastan och tog istället t.ex. bovetepasta eller rispasta.


Oavsett så är jag i alla fall himla glad över att det hittills går bra med att äta gluten. Jag tar en vecka i taget så får vi se hur det kommer gå. Sen ska det såklart bli himla spännande att höra vad provet om celiaki (glutenintolerans) kommer visa. Om jag har det eller inte. Men fram tills dess ska jag testa så mycket olika saker jag bara kan komma över, haha. Man måste ju passa på! KRAM!

34 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Gastroskopi

Prenumerera gärna här!
  • Grå RSS Ikon
  • Tick tack
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
Instagram: @elinnhellgren

© 2023 by Elin Hellgren​