• Elin Hellgren

Fjärde fotoperation

Det här inlägget skrevs söndag den 15 december 2013.


Du kan läsa om den tredje fotoperationen jag gjorde här. I onsdags den 11 december gjorde jag min fjärde stora fotoperation (femte om man räknar med den operationen då jag tog bort en skruv, som ni kan läsa om här). Det var för fem dagar sedan, och då opererade jag den vänstra foten för tredje gången. Jag åkte in till Falu lasarett på tisdag eftermiddag. Då blev jag inlagd, fick träffa en av ortopederna och göra klart alla förberedelser inför operationen på onsdagen.

Jag fick åka ner till operationen strax före åtta på onsdag morgonen. Jag fick lite lugnande innan jag åkte ner till operation eftersom jag var rätt nervös då på morgonen. Men jag blev inte riktigt nervös/orolig förrän sköterskorna började packa upp alla instrument och grejer de skulle använda inne på operationsrummet. Det var undertiden vi väntade på att narkosläkaren skulle komma och söva mig. Men sköterskorna och dem som tog hand om mig var verkligen jätte gulliga och lugnade mig. Jag var klar på operationen och kom upp till uppvaket strax före tolv. Direkt efter operationen när dem väckte mig hade jag jätte ont i foten. Då fick jag lite morfin mot värken, men efter det hade jag inte speciellt ont. Nervblockaden de hade lagt precis innan operationen hade tagit bra, samt att jag hade fått en pump som hela tiden pumpade in smärtlindring i en av kanylerna. Medicinen jag fick i pumpen var en typ av narkosmedel och det var därför jag blev kvar på uppvaket över natten.

Dagen därpå på torsdagen kom jag upp till avdelningen halv åtta på morgonen. I samma veva som jag kom upp till avdelningen började nervblockaden gå ur och pumpen med medicin kopplades bort innan jag kom upp på avdelningen. Det gjorde att jag bara fick mer och mer ont ju längre tiden gick. Nästan direkt efter att jag kom upp på avdelningen fick jag åka och röntga foten, och sen vidare till gipsrummet för att få nytt gips på foten. Gipset jag fick direkt efter operationen var mer som ett bandage med en gipsskena, och det har man första tiden efter operationen. Att byta gips när man är nyopererad var verkligen ingen hitt, men något som var riktigt skönt att se när gipset var borta var att foten verkligen såg rak ut.

Under den dagen blev värken bara mer och mer jobbig. Morfintabletterna ville inte hjälpa på värken i foten, utan jag blev istället bara mer och mer yr i skallen av tabletterna. Men tillslut sent på kvällen fick jag en spruta med smärtlindring i kanylen istället, och då somnade jag och sov ända tills halv sju på morgonen. Då vaknade jag av värken och att några från personalen på avdelningen kom in och lussade. Under fredagen (lucia) försökte dem få över mig på smärtlindring i tablettform, eftersom jag inte kan få sprutorna när jag är hemma. Det fungerade inte bra, för det var precis som att morfintabletterna inte hjälpte lika bra på värken. Men trots värken gick det sakta framåt. Det började gå lite lättare att förflytta sig mellan sängen, rullstolen och toan.

På lördagen (igår) fick jag äntligen komma hem. Det var skönt att jag fick komma hem så pass fort ändå efter operationen, med tanke på att jag blev kvar tio dagar sist efter den förra operationen. Det dem gjort med foten under operationen och röntgenbild kommer i nästa inlägg.

21 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Prenumerera gärna här!
  • Grå RSS Ikon
  • Tick tack
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
Instagram: @elinnhellgren

© 2023 by Elin Hellgren​