• Elin Hellgren

Fysioterapeuterna x2 - Del 1

Nu har det varit några extremt jobbiga dagar. Helgen har bl.a. inte alls varit rolig. Tanken var att jag skulle ha blivit utskriven redan som i fredags, men riktigt så blev det inte som jag skrev i ett tidigare inlägg också. Jag har inte fått kommit hem än heller. Men jag tänkte att jag drar det lite från början. Från att de valde att göra en till röntgen på ryggen, så tar vi oss vidare från det. För planerna har under helgen ändrats hela tiden.


Både i onsdags och i torsdags hade jag två olika fysioterapeuter som kom hit för att bl.a. kika på ryggen. Det eftersom jag har så ont i den tillsammans med min nervsmärta i foten som också är mycket värre. Det kom först en fysioterapeut i onsdags som var härifrån avdelningen. Vi pratade lite, samt att han kikade på hur jag förflyttar mig och på ryggen vart jag har ont. Efter det ville han diskutera med läkaren här och en kollega.

Dagen därpå (torsdag) kom han tillbaka på förmiddagen, men sen även en gång till under eftermiddagen. Då hade han med sig min fysioterapeut som jag brukar gå till och ha kontakt med i vanliga fall för min reumatism. Det kändes väldigt bra, för hon kan ju mig verkligen utan och innan känns det som. Hur jag brukar fungerar osv. Så det kändes bra.


De båda hjälptes åt att undersöka mig och såg fort att jag inte alls är i något bra skick. Jag kan ju varken resa mig själv ur sängen, vända mig, rätta till mig, osv osv. Inte utan extremt smärtpåslag. Jag tror ni förstår. Hon sa att hon tyckte det här nästan såg värre ut än när jag förra året hade ryggskott och inflammation i bäckenet/SI-lederna, även om det nu också påminner om det fast ännu värre. Sen såg de även som små blåmärken bak vid ryggen precis över där jag har så ont i ryggen i midjehöjd lite ovanför navelhöjd.


Deras uppfattning var att de misstänker någonting, men vet inte vad. Kanske någonting annat eftersom jag nu ändå också står på relativt hög dos prednisolon. Mer än vad jag brukar stå på i alla fall. För just nu har jag 20 mg om dagen, och jag brukar stå på 5 mg i vanliga fall. Så det är en stor ökning för att vara mig. Sen var min fysioterapeuts lilla frågeställning om att det eventuellt kan vara någonting annat än inflammation, eftersom man tycker kortisonet i så fall borde hjälpt mer på det. Åtminstone så jag hade märkt någon skillnad, eftersom kortison hjälper på inflammation.


Sen vet vi också sen tidigare tillfällen hur jag kan ha reagerat kring frakturer osv. Att det inte alltid behöver visa på första röntgen. Men sen om man gör om det pga fortsatta besvär så har det visat då istället på t.ex. spricka eller fraktur. På att jag visst har haft det. Därför var hon lite inne på om jag kanske skulle behöva få göra en magnetkameraundersökning. De ville diskutera det med läkaren i alla fall, eftersom man också på den undersökningen kan se betydligt mer än vad man kan göra på bara en datortomografi.


Under väntan på svar så fick jag i alla fall instruerat att prova TENS-apparat igen. Något jag hemma inte tyckte hjälpte nå vidare. Men vi valde ändå att försöka så jag ska sätta den på ett litet annorlunda sätt, och även försöka sänka ner styrkan rejält för att se om det kan gå bättre. Däremot tyckte jag inte det gjorde någon skillnad. Snarare att även det också förvärra undertiden jag hade den. Men det var värt ett försök i alla fall.

Magnetkameraundersökningen blev beslutad att göras redan som dagen därpå. Inom 24 timmar. Därav att jag inte blev hemskickad som i fredags, för undersökningens skulle göras på eftermiddagen kl.14:15. Annars var tanken att jag skulle bli utskriven vid lunch.


Undersökningen var också väldigt jobbig. De ville kolla så det inte fanns tecken för någon kotkompression (som de även hade kollat på datortomografin innan), diskbråck, benmärgsödem eller om det fanns någonting annat de kunde se i/vid ryggen. Undersökningen skulle i alla fall ta ca 20 min, men den tog snarare 50 min. Och jag kan säga, att efter den undersökningen var jag inte i bra skick smärtmässigt. Men jag gjorde den, och den blev gjord. Vidare fortsättning kommer. KRAM!

63 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Prenumerera gärna här!
  • Grå RSS Ikon
  • Tick tack
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
Instagram: @elinnhellgren

© 2023 by Elin Hellgren​