• Elin Hellgren

Gastroskopi

Hej på er!


Igår var jag till sjukhuset igen. Det känns som att det har blivit att jag har varit där var och varannan dag nu senaste tiden. Något jag inte gillar med tanke på allt med corona osv. men vissa saker måste man gå på.


Igår var jag i alla fall till endoskopimottagningen för att göra gastroskopin vi har väntat på att kunna göra. Det eftersom jag nu har ätit gluten sedan jag var där och gjorde koloskopin i september, för att de ska kunna kolla och se om jag har celiaki (glutenintolerans).

Innan de gjorde undersökningen behövde de sätta en kanyl som de under undersökningen skulle ha till att kunna ge smärtlindring och lugnande. När jag kom hade de förberett med att ringa till narkosen så en sköterska därifrån skulle komma och sätta den. Tyvärr var inte min kropp riktigt samarbetsvillig, eftersom kärlen bara sprack. Sen gick det ännu sämre också pga att jag hade behövt vara fastande och inte ens fick dricka någon innan undersökningen. Vilket gör det ännu svårare att sätta nålen. Så efter tredje försöket ringde hon till en narkosläkare som fick komma och sätta dit den.

Själva undersökningen gick bra. Eller rättare sagt den är i alla fall gjord. Det var skönt att det ändå gick relativt fort att göra den, för ärligt så var det inte den roligaste undersökningen jag har gjort. Det var rätt obehagligt stundvis, men man kan väl säga så att om jag skulle behöva göra den igen så skulle jag göra det. Det blev inte att jag helt och hållet kommer vägra, även om den såklart inte var rolig. Sen har jag rätt ont i halsen idag, dagen efteråt. Men det vet jag ju i alla fall vad det beror på.


Sen var jag rätt nervös inför den, men det tror jag bottnar i att jag aldrig har gjort det tidigare. För nu innan visste jag inte riktigt vad jag skulle ställa in mig på. Så det blir nog enklare om det skulle behöva göra det någon mer gång, för då vet jag både hur det går till och känns.

Annars tycker jag också förberedelser var betydligt lättare inför den här undersökningen jämfört med koloskopin. Den här gången behövde jag "bara" fasta minst 6 timmar innan undersökningen. Jag fick inte dricka någon vätska alls under den tiden, bara ta så lite som möjligt till morgonmedicinen. Därför var det skönt att jag fick en tid redan kl.10 på förmiddagen, så jag sov bort den största delen av fastandet.

Så nu är det bara att vänta på proverna dem tog och som har skickats på analys. De tog 6 prover i magen. Men första blicken när han var ner i magen och kollade var att han ändå tyckte det såg bra ut. Så det är ändå positivt såhär långt. Sen sa han att man inte kan se allt med blotta ögat, därför får vi som sagt också vänta på provsvaren. Det skulle ta ca 3 veckor, så i början på nästa år borde jag få svar. KRAM!


Om ni vill läsa om hur det var när jag gjorde koloskopin kan ni göra det här!

37 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Läkarbesök

Prenumerera gärna här!
  • Grå RSS Ikon
  • Tick tack
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
Instagram: @elinnhellgren

© 2023 by Elin Hellgren​