• Elin Hellgren

Hålla i käken

Ska det behöva vara såhär? Ska allt kretsa kring pest eller kolera jämnt? Jag börjar mer och mer komma till bristningsgränsen gällande mina käkleder. De gör så ont och det blir bara värre ju längre dagarna går.

Tidigare har jag fått sovit rätt bra om nätter efter att jag väl har somnat. För jag kan ha lite svårt att just komma till ro och somna om kvällarna. Men imorse låg jag och vände och vred mig från fyratiden imorse pga värken i käklederna.


Magen paja idag med av pronaxenen jag har tagit extra. Jag brukar ju inte klara av att ta antiinflammatorisk medicin (NSAID-preparat som t.ex. Ipren, diklofenak, pronaxen osv.) längre sen många år tillbaka pga magen. Jag tog det under ca 10 års tid när jag var liten. Jag tog det varje morgon och kväll, och det är efter det som jag bara kan ta det någon enstaka gång vid akuta tillfällen. För annars pajar magen på en gång och jag ligger i såna magsmärtor.

Att ta någon sån typ av medicin var det första tandläkaren sa att jag kunde börja med för att se om det kunde lindra inflammationerna i käklederna. Jag sa att det troligtvis inte skulle gå pga magen, men jag har ändå försökt tagit en tablett varannan/var tredje dag nu när det också bara har blivit värre. Men nu går inte det heller längre. Det gör för ont i magen. Något som känns lagomt roligt när det i stort sett har varit det ända som har tagit den allra värsta udden av smärtan. Men men, så är det.


Imorgon tänkte jag försöka ringa till folktandvården igen. De sa att om det blir alltför jobbigt får jag höra av mig igen, vilket jag tycker är nu. Det har varit riktigt jobbigt hela helgen. För tillfället kan jag knappt tugga längre och har jättesvårt att ens få in någon mat i munnen. Jag hoppas verkligen de kan ha någon ide på vad jag kan hitta på, eller om de i alla fall vet när dem börjar jobba på bettfysiologen igen. Igår var jag nära att åka in på akuten kändes det som. För då hade jag riktigt ont, men det känns inte som att dem skulle kunna göra någonting heller. Sen om inte dem kan göra någonting och det dröjer innan bettfysiologen börjar jobba så tänkte jag i alla fall ringa till smärt och prata med dem. Höra om dem kan hjälpa mig med någon tillfällig lösning med smärtlindring i väntan på. I alla fall så det kan bli lite mer hanterbart än vad det är nu. För nu börjar det här nästan ta på psyket känns det som, och såklart mer och mer kroppsligt också.

Ju längre dagen får gå så känns det mer och mer som att det hettar och nästan brinner över kinderna och in mot öronen. Jag tror det är pga svullnaden och inflammationen i käklederna. Jag blir t.o.m. så svullen att det blir som veck framför öronen och jag känner mig helsvullen hela vägen runt undre käkbenet, samt ner mot halsen (typ över halsmandlarna känns det som). Jag känner mig lite som en padda. Dålig liknelse kanske, men det känns lite så även fast det kanske inte ser ut som det. Men sen är det flera som säger att det ser mer och mer svullet ut. Så det är nog inte bara jag som ”inbillar” mig det heller.

På eftermiddagarna mot kvällarna känns det ibland som att jag bara vill sitta och hålla i käken så den får vila. Det även fast minsta beröring gör ont. Ibland gör det t.o.m. nästan ont ända in i tänderna. Och om jag har gjort något extra roligt under dagen så jag har skrattat mycket, då är det ännu värre. Då känns det nästan som ett straff mot kvällen att jag har haft roligt.

Sen förstår jag inte riktigt hur det kan ha gått så fort den här gången. Hur jag kan ha blivit såhär dålig såhär fort, samt vad fort det stegvis har försämrats.

Min teori är om det kan vara att jag egentligen har gått och haft ont väldigt länge, men pga att jag ändå tar en del smärtstillande så tror jag det mesta av smärtan kan ha dolts av det. Men bara tills det tillslut blev för mycket och rann över. Det är vad jag tror. Satt när jag trappade ner en utav mina smärtmediciner litegrann så blev kanske det droppen för allt satt det rann över med värken bröt igenom. Jag tror det.

Nej nu ska jag inte klaga mer för er. Nu ska jag försöka sova om de går. Jag hoppas det! Hoppas ni med sover gott, KRAM & GODNATT!

26 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Prenumerera gärna här!
  • Grå RSS Ikon
  • Tick tack
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
Instagram: @elinnhellgren

© 2023 by Elin Hellgren​