• Elin Hellgren

Infektionsläkaren och reumatologen - Del 1

I fredags hade jag en rätt omtumlande dag. Ni som också följer mig på Instagram såg nog att jag var till infektion för att träffa en infektionsläkare, och att jag sedan efter det hade en telefontid med min reumatolog.

Både besöket och samtalet gick bra. Däremot var det mer jobbigt med vad vi kom fram till och det vi pratade om. För nu börjar jag på riktigt hamna i en mer och mer knivig situation kring min medicinering. Framförallt den som är för det reumatiska.

Jag var och träffade en infektionsläkare pga att de har upptäckt att jag har dåligt immunförsvar. Immunförsvaret är uppdelade i flera olika delar eller undergrupper, och för att hålla det enkelt så var mitt IgA-värde samt IgG-värde lågt. IgG-värdet var riktigt lågt, och det är även den delen som är den viktigaste i vårt immunförsvar. Just för att skydda oss mot olika bakterier. Mycket luftvägsinfektioner hjälper den till att skydda oss emot. Sen finns det IgA som mer finns i kroppens slemhinnor bl.a. för att förhindra att bakterierna ska ta sig in (Ni kan läsa mer på den här sidan om ni vill veta ännu mer).


Jag hade även ett väldigt dåligt skydd mot difteri, stelkramp och lunginflammation så det fick jag också vaccin för i fredags. Ofta är det något man får vaccineras emot som barn och har ett skydd emot (lite osäker på lunginflammation). Jag har blivit vaccinerad för det när jag var liten, men ändå hade jag inget direkt skydd emot det nu. Något som är väldigt bra att ha. Därför fick jag vaccin för det igen nu i fredags. Jag ska även ta nya prover om en månad, för att se om mitt immunförsvar har reagerat någonting överhuvudtaget (vilket vi hoppas på) emot det. För vi vill att det ska bli ett nytt skydd emot det, men det kan också vara så att det inte har blivit någon förändring alls. Så det ska bli spännande att höra.

Något infektionsläkaren också tyckte vore himla bra var om jag kunde få till så jag kunde ta influensavaccinet. För det skulle jag verkligen behöva sa hon, med tanke på min IgG-brist. Men pga att det är baserat på ägg så har jag inte tagit det dem senaste åren, just pga att jag är allergisk mot ägg. För det var för några år sedan som jag fick en reaktion i samband med att jag tog just influensavaccinet, och efter det har jag inte tagit det.

Vilket som så sa jag i alla fall till infektionsläkaren att det vore intressant att se hur jag reagerar nu på ägg, eftersom jag har varit utan det under flera år. Jag har inte heller vågat prova det hemma, eftersom jag fick reaktion via luftvägarna sist. Något som inte känns jätteroligt om det skulle hända igen. För om det "bara" hade varit magen som reagerade, så tycker jag det hade varit annorlunda, men så var det inte nu.


Därför blev det nu bestämt att hon skulle skriva till hudmottagningen för att höra om dem skulle kunna göra ett pricktest på mig för att kolla hur reaktionen mot ägg är nu. Sen beroende på reaktionen så bestäms det om jag ska få ta influensavaccinet eller inte. För om det inte blir sådan stor reaktion, eller förhoppningsvis ingen alls så kommer jag få ta det på infektion under uppsyn. Jag hoppas jag kommer få ta det. Så det väntar jag på nu.

Allt det här kring immunförsvaret tycker jag känns lite läskigt. Det verkar vara ett under att jag inte har råkat ut för en lunginflammation än med tanke på mina värden. Men vi diskuterade det, eftersom jag verkar ha klarat mig väldigt bra ifrån infektioner och framförallt luftvägsinfektioner som verkar vara det jag kanske skulle ha råkat ut för lättast.

Men då sa vi det att det kanske beror på att jag rör mig väldigt sällan bland folk. De senaste åren har jag nog inte utsatts för så mycket, eftersom jag mer har varit hemmavid osv. Speciellt de senaste året i och med allt kring corona, men även sen jag gick ut skolan så har det blivit att man allmänt har rört sig mindre bland folk.


Sen vet jag inte om det kan ha en bidragande orsak till att jag ändå har klarat mig väldigt bra. Så det är bara en teori ifrån mitt håll, sen vet jag inte om det kan vara så eller inte.


Samtalet med reumatologen tänkte jag skriva om i ett eget inlägg. KRAM!

58 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Läkarbesök

Prenumerera gärna här!
  • Grå RSS Ikon
  • Tick tack
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
Instagram: @elinnhellgren

© 2023 by Elin Hellgren​