• Elin Hellgren

Käkoperation

Det här inlägget är från när jag opererade min käkled. Det skrevs söndag den 12 januari 2014.


I torsdags den 9 januari opererade jag käken. Det var första gången jag opererade den, tidigare har jag opererat fötterna. Jag blev inte inlagd dagen innan operationen den här gången eftersom jag opererades på hemmaplan.


Jag hade tid kl.9.30 på käkkirurgen, men jag fick komma in ca kl.10 för dem var lite försenade. Då fick jag byta om till sjukhuskläder och så klippte dem håret på mig. Jag fick även bedövningstussar i näsan för att jag skulle få en slang genom näsan istället för halsen när jag sov. Därefter träffade jag käkkirurgen en gång till innan operationen. Han rita en pil på vilken sida han skulle operera och frågade om jag undrade någonting mer innan operationen. Strax därefter fick jag komma in till operationsrummet. Där satte dem en kanyl i handen, blodtrycksmachete, ekg och kollade så jag låg skönt m.m.

När allt var klart fick jag börja andas i en syrgasmask och strax därefter sprutades sömnmedlet in i kanylen och jag somnade. Från att jag sövdes tog operationen ca 3 timmar innan jag låg på uppvaket efter operationen.

Ungefär vid femtiden på eftermiddagen kom jag upp på avdelningen. Hela tiden efter operationen hade jag en kylmask på vänster sida av ansiktet som var väldigt skön och hjälpte mot den värsta värken.

På kvällen fick jag i mig lite kräm men det var väldigt svårt att äta pga. värken. Jag mådde även väldigt illa, men jag tror mycket av det berodde på att jag tog mina värktabletter (på kvällen) på så gott som tom mage. Jag kräktes även på kvällen för att jag mådde så illa. Usch, det var verkligen ingen rolig upplevelse med tanke på att jag knappt kunde öppna munnen.

På natten kunde jag sova skapligt bra i alla fall, även fast jag vaknade till och från pga. värken och av att kylmasken lät till och från för att reglera kylan i masken. På morgonen vaknade jag tidigt för att frös. Jag hade både byxor och två täcken på mig, men trots det frös jag jätte mycket och hade ont i käken.

Vid 11 tiden på fredagen fick jag träffa käkkirurgen igen. Han tog bort det största plåstret och kollade hur det såg ut, och frågade hur jag mådde och så. Allt hade gått bra under operationen och det hade gått som planerat.

Förutom att han hade flyttat tillbaka disken på rätt plats (som planerat), hade han sett att leden var inflammerad och käkleden var lite deformerad. Alltså käkleden var inte jämn och slät som den ska vara utan den var lite ojämn och rörde sig ojämnt i leden. Så förutom att sätta tillbaka disken på rätt plats så fick han även jämna till ytorna i käkleden så den ska passa och glida bättre i leden. Det har blivit såhär pågrund av det reumatiska och inflammationerna jag har haft i käkleden.

På eftermiddagen fick jag träffa en dietist för att få lite hjälp med maten eftersom jag är allergisk/överkänslig mot bl.a. mjölk, gluten och ägg, och eftersom jag är dubbelopererad och bara kan äta flytande mat nu i början så är det viktigt att jag får i mig rätt näring och så. Men det är svårt när jag inte tål det mesta, så då fick vi lite hjälp med det. Efter det besöket fick jag åka hem.

38 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Prenumerera gärna här!
  • Grå RSS Ikon
  • Tick tack
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
Instagram: @elinnhellgren

© 2023 by Elin Hellgren​