• Elin Hellgren

Magundersökning

I förrgår var ju jag till Endoskopimottagningen för att göra en undersökning av magen. Jag fick vara där en timme innan angiven tid för själv undersökningen, för att de hade bokat dit narkosen. Det för att det var dem som skulle sätta nålen på mig, eftersom jag brukar kunna vara så extremt svårstucken. De behövde ha en nål så att dem skulle kunna ge mig smärtlindring ifall det skulle behövas under undersökningens gång. Det gick i alla fall himla bra. Jag satt helt chockad över att hon fick dit den på första försöket, så det var himla skönt! Just det att allt fick börja bra också, eftersom jag var väldigt nervös inför allt.

Det jag kan börja säga är att undersökningen gick bra. Det gick verkligen över förvänta måste jag säga, så det var jätteskönt! Det var en koloskopi jag gjorde. Det är en undersökning då de undersöka tjocktarmen.

Jag var verkligen nervös inför den här undersökningen, eftersom jag hade hört att det inte brukar vara någon rolig undersökning att göra. Lika att den kunde upplevas som både smärtsam och obehaglig. Men jag tycker det gick riktigt bra jämfört med vad jag hade målat upp. Jag blev i alla fall inte skrämd till att inte göra det igen om det är så att jag skulle behöva det någon gång. Men sen var den såklart inte rolig, varken alla förberedelser inför det och sen själva undersökningen. Så det var ändå skönt att jag fick en positiv upplevelse av det, eller vad man nu ska använda för passande ord. Men jag tror ni förstår vad jag menar.


Sen gjorde det ont vid några tillfällen, men då fick jag smärtlindring som gjorde att det gick bra igen.

Dagen såg i alla fall ut som så att jag skulle vara där till kl.10 för att sätta nål, byta om till sjukhusskjorta och långa sjukhusstrumpor. Allt tog sin lilla stund, och sen kl.11 var det dags för undersökningen. Då blev jag inrullad på ett annat undersökningsrum som som såg väldigt snarlika ut som det här på bilden här ovanför, fast med lite mer undersökningssaker osv plus att det var mörkare belysning i rummet.

Själva undersökning sa dem skulle ta mellan 10-30 minuter ungefär, men det tog snarare 1 timme och 15-20 minuter. Så det tog betydligt längre tid än vad vi trodde.


Jag var väldigt nervös inför den här undersökningen, men det gick bra. Jag blev glatt överraskad då jag snarare hade hört att det kan vara en jobbig undersökning att göra, så det var tacksam över. Visst gjorde det ont vid några tillfällen, men det var hanterbart. För sen så fort jag fick ont så fick jag bara mer smärtlindringen via nålen som narkosen hade satt dit, och det fick jag vid fyra tillfällen.


De hade tänkt göra en gastroskopi på mig på samma gång, efter koloskopin. Men så blev det inte. Jag ska istället komma tillbaka och göra den om 2 månader. Det blev så pga att det dem bl.a. ville ta tester för var att se om jag har celiaki. Alltså en glutenintolerans. Men pga av att jag inte har ätit gluten på över 10-15 år så skulle det inte visa någonting. Därför skulle det inte ge så mycket att göra den undersökningen nu, utan då måste jag nu utsätta mig för gluten under 2 månader tills jag ska tillbaka dit för gastroskopin.

Visst hade det varit skönt att ha fått den gjord på en gång i onsdags. Framförallt med tanke på alla förberedelser som var innan, men nu är det så. Det känns ju ändå bättre att vänta och få ett rättvist svar, än att kämpa sig igenom den undersökningen också visar det inte något, fast det kanske egentligen skulle ha gjort det. De ville göra den här undersökningen också för att kolla tunntarmen, samt pga att det var något prov de hade tagit som var lågt, och då kunde det tyda på att man bl.a. kan ha celiaki (glutenintolerans).


Jag har varit utan gluten under alla dessa år för att jag tycker jag har mått bättre av det. Sen har jag inte vetat om jag har någon mer sädesslagsallergi eller om det är gluten. Men jag har inte tyckt jag har mått bra på det, så då har jag valt att vara utan gluten. Men vi får se nu helt enkelt hur det kommer gå. Det visar sig.

Själva undersökningen jag gjorde i onsdags (koloskopin) visade att jag hade någon lättare avvikelse på ett ställe i nedre delen av tarmen till vänster, och i mitten av magen lite ovanför naveln. Det är precis på dem ställena jag ofta har så ont på. Sen verkar dem även ha sett en rodnad och rester av inflammation, något som kan tyda på Crohns. En inflammatorisk tarmsjukdom. Men det är lite tidigt än att säga om det är de eller inte. Först ska vi få svar på alla prover de tog i magen, samt resultatet från gastroskopin vi ska göra.

De tog 8 st prover i magen som de nu har skickat för analys, men det kommer ta 3 veckor innan vi får svar på dem. Men med tanke på hur jag beskrev mina besvär osv så lät det ändå som att dem misstänker Crohns. Det skulle i alla fall förklara en hel del av mina besvär om det var det.


Det var väl ungefär så det gick till och blev sagt. Efter undersökningen fick jag vara kvar lite mindre än 1 timme, ca till kl.13. Det var mest för att smärtlindring skulle gå ur helt, också ville de att jag skulle fika lite innan jag fick lämna. Men det gick bra. Då kan jag lova att jag mest bara var lättad över att det var klart och gjort och hade gått bra.

Så till er som också står inför att ni ska göra den här undersökningen, var inte nervös. Jag vet att det är lättare sagt än gjort, men det behöver inte vara pest och pina och ett helvete att göra den undersökningen. Visst att det såklart inte är den roligaste undersökningen jag har gjort, men som sagt det gick bra och jag blev i alla fall inte skrämd inför om jag skulle behöva göra den igen! Och det kommer gå bra för er med, KRAM!

70 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Läkarbesök

Prenumerera gärna här!
  • Grå RSS Ikon
  • Tick tack
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
Instagram: @elinnhellgren

© 2023 by Elin Hellgren​