• Elin Hellgren

Ny läkemedelsbiverkan - Rinvoq

Igår var jag till ögonmottagningen. Jag var dit på ett återbesök som jag skulle ha varit på för längesen. Jag var dit i början av september för att kolla upp ögongen pga att jag hade fått så svårt att fokusera blicken. Det hade kommit i samband med att jag började med bromsmedicinen Rinvoq. Tillslut valde vi att sätta ut den medicinen, och på några dagar var det betydligt bättre om inte helt bra. Jag hade då tagit Rinvoq under 3 veckors tid. Sen hade min reumatolog redan hunnit skrivit en remiss till ögon, innan vi kom på iden om att det kunde vara den medicinen som var orsaken.


När jag var dit till ögon på mitt första besök såg dem att jag hade som synfältsbortfall ute i sidorna, och därför ville dem att jag skulle komma tillbaka efter 2 veckor igen för att göra om testerna. Det här var i samma veva som jag hamnade på sjukhuset och låg inlagd under nästan 5 veckor, så besöket blev framflyttat och ändrad några gånger. Men så var jag dit igår, och nu såg allting bra ut igen. Något jag tycker var extremt skönt! För jag tycker inte om när det är saker som påverkar ögongen, för synen är jag väldigt rädd om.

Ögonläkaren sa i alla fall att han hade starka misstankar om att det hela var en läkemedelsbiverkan, så han skulle skriva det som svar till min reumatolog som hade skickat remissen.


Rinvoq är en väldigt nyligen godkänd JAK-hämmare och bromsmedicin vid reumatism. Den kom i augusti, precis då när jag fick börja med den. Däremot står det ingenting om att man ska kunna få problem eller besvär med synen av den. Något vi tydligen har upptäckt, eftersom det finns flera indikationer på att det är den som orsakade symtomen. Så det skulle min reumatolog anmäla in till Läkemedelsverket, vilket är jättebra i fall det är någon mer som får liknande symtom.


Det känns i alla fall väldigt skönt att allt såg bra ut nu, och hade rättat till sig. KRAM!

33 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Läkarbesök