• Elin Hellgren

Osteoporos (benskörhet)

Det här inlägget skrevs söndag den 15 september 2013.


I slutet av förra året när jag var till ortopeden i Falun på ett återbesök om vänster foten, tyckte han röntgenbilderna såg väldigt genomskinliga ut. Han tyckte jag skulle behöva göra en bentäthetsmätning på skelettet, och det skrev han till min reumatolog här i Gävle. Han i sin tur skrev en remiss så jag skulle få göra det.

I april fick jag komma till Falun och göra en bentäthetsmätning, och ca två veckor efter det fick jag svaret om att jag har fått osteoporos (benskörhet). Jag hade en aning om att svaret skulle visa det men ändå kom det som en chock. För jag var inte lite benskör, utan mycket.


I samband med allt det här fick jag mer värk i fötterna, och i slutet av maj fick jag göra en ny slätröntgen på dem. Röntgen visade att jag hade fått flera småsprickor/frakturer i båda fötterna, troligen pga. osteoporosen. Och det kändes inte alls roligt. För så mycket tycker jag ändå inte jag har gått, så det ska kunna resultera i småsprickor/frakturer i skelettet. När jag gick som mest under våren var det inomhus och i skolan, samt att jag gick med kryckorna för att avlasta den största belastningen, men trots det fick jag småsprickor/frakturer i skelettet.


Samtidigt som det var tråkigt att få beskedet så fick man en förklaring till varför jag har haft mer värk i fötterna. För att motverka att jag ska bli ännu mer benskör fick jag i början av sommaren mitt första Aclasta dropp. Det ska motverka så skelettet inte blir ännu mer benskört. Aclasta droppet ska jag få till att börja med 1 gång/år i tre år framåt, och sen ska man göra en ny bentäthetsmätning. Jag äter även kalcium tabletter varje dag för skelettet.


Från början trodde jag det bara var äldre som kunde få osteoporos (benskörhet), men där hade jag fel. För det kan tydlingen även 18-åringar få. Det som var jobbigast med beskedet var att jag inte visste hur pass benskör jag är, bara att det var mycket. Men nu i torsdags frågade jag ortopeden vad han trodde, hur pass benskör är jag och hur stor risk är det att jag kan bryta något? Stor risk sa han, och om jag skulle ramla nu och ta emot mig med t.ex. handen så kommer jag troligen bryta den. Och det var lite skrämmande.


Den största orsaken till att jag har fått osteoporos tror läkarna beror på den reumatiska sjukdomen och all kortison jag har fått genom åren. Men ändå kan inte min läkare förstå att det var så pass mycket benskört, men troligen är min reumatiska sjukdom så aktiv att den drar ut kalken i kroppen och det i sin tur resulterar i benskörheten.

Genom åren har jag fått väldigt mycket kortisoninjektioner men de tror ändå inte att det kan ha påverkat så mycket benskörhet som jag har fått, eftersom det är mest tabletter som påverkar skelettet och jag har mest fått sprutor.


17 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Mediciner

Prenumerera gärna här!
  • Grå RSS Ikon
  • Tick tack
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
Instagram: @elinnhellgren

© 2023 by Elin Hellgren​