• Elin Hellgren

Reumatologbesöket - Del 2

Uppdaterad: 11 aug 2020

Här kommer fortsättningen på min första del ifrån mitt besök hos reumatologen i fredags. Ni kan läsa del 1 här.

Rinvoq heter den nya bromsmedicinen som jag ska få börja med. Det är en snarlika medicin till Xeljanz. Den jag har stått på tills nu. Både Xeljanz och Rinvoq är en JAK-hämmare, så de är inom samma kategori eller vad man ska kalla det. Jag kan inte exakt vad skillnaden är emellan dem, men någon liten skillnad är det. Annars ska de vara relativt snarlika med varandra. Men det kan ju vara den lilla skillnaden som krävs. Vi hoppas på det i alla fall!


Den här nya medicinen har dessutom precis blivit godkänd här i Sverige för att få användas. Så den är extremt ny på marknaden. Jag är till och med den första i Gästrikland som ska få börja med den. Däremot vet jag inte hur det ser ut i resten av Sverige.


Det känns både som att det ger lite nytt hopp, samtidigt som jag tycker det är lite läskigt. Det kommer jag inte ifrån, och speciellt inte nu när det inte är någon mer än jag än så länge som har fått börja med den. Inte häromkring i alla fall.

Jag är nog mest rädd för biverkningarna, även om dem också är väldigt snarlik dem flesta av alla bromsmedicinerna för reumatism.

Däremot är det ju starka saker man stoppar i sig, och egentligen är ju ingen medicin den andre lik. Det är ju även väldigt individuellt med hur man reagerar också. Jag tänker från person till person. Men jag hoppas i alla fall att det ska gå bra.

Sen känns det också lite som att jag inte har något val. Jag måste våga prova. Jag kan framförallt inte fortsätta ha det som det är nu. Så känns det. Speciellt inte så som det har varit nu den senaste tiden. Jag syftar då främst på inflammationerna. För det känns lite som att dem ligger där som en tickande bomb i kroppen hela tiden som bara väntar på att få bryta ut.

Sen mitt illamående. Så illa som jag har mått framförallt senaste året, det går inte att må så resten av livet. Jag kommer inte orka må så illa länge till. Så det har också varit en tidsfråga innan det ska spricka. Innan den dagen kommer då jag bara helt har fått nog.

Däremot har mitt fysiska mående upplevt som sämre och jobbigare utan Xeljanzen än att gå med illamåendet. Det har på ett sätt varit lättare att hantera. Men det är en extremt hårfin linje, och man kan verkligen säga att det är pest eller kolera.


Däremot ska det bli spännande att se hur det kommer bli med den här nya medicinen. Om den också kommer ge samma biverkningar, eller om den biten i alla fall kommer bli lite lindrigare. Jag hoppas det!

Sen vet jag att den här sorten jag ska få börja med nu kommer gå mer på Reumatoid artrit, och Xeljanzen har gått mer på Psoriasis artrit och Ulcerös kolit. Så det ska också bli lite spännande i och med att vi länge har trott att det är mer mot "psoriasis artrit"-hållet jag har. Fast med juvenil. Alltså att man får det som barn. Samtidigt som dem också brukar skriva Juvenil kronisk artrit osv.


Men i det sa även min reumatolog att den här nya medicinen som jag nu ska få börja med även kan gå på dem "sorterna", men att forskningen är riktad och gjord mer på patienter inom dem grupperna som nämns. Så det behöver inte utesluta att det inte kommer hjälpa på det med, och det känns skönt.

För det vi tänkte mest på där, var att min mage har varit så mycket bättre sedan jag började med Xeljanz, och fort blivit sämre om vi trappat ner på den.

Därav att de också håller på och utreder om jag kanske har någon typ av inflammation i tarmen. För jag väntar på att få göra en koloskopi. Satt de är väl det som bl.a. kan skilja dem medicinerna åt. Att jag kommer bli mycket sämre i magen igen. Men som sagt, det behöver inte bli så heller. Sen sa han även att om det här inte skulle fungera, då byter vi bara tillbaka till Xeljanz igen. Vilket också ändå kändes lite tryggande.

Nu håller vi tummarna! Jag ska åka efter lunch idag och hämta medicinen på apoteket. Det ska bli lite spännande. Sen känns det rätt skönt att den också är i tablettform. Det gör det betydligt lättare om man t.ex. skulle behöva sluta med den fort av någon anledning, eller kanske ska åka bort någonstans. För annars burkar många av dem är typerna av mediciner vara kylvaror och måste ligga kallt. Men så var det inte med den här.


Jag ska i alla fall börja med den imorgon. Så vi får se, jag håller tummarna för det bästa! KRAM!

53 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Läkarbesök

Prenumerera gärna här!
  • Grå RSS Ikon
  • Tick tack
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
Instagram: @elinnhellgren

© 2023 by Elin Hellgren​