• Elin Hellgren

Synen är konstig

Att det aldrig kan bli lugnt. Det är hela tiden någonting, och hela tiden någonting nytt. Det känns nästan som att jag aldrig skriver någonting roligt här längre. Inte när det gäller mitt mående och kring sjukdomen i alla fall. Men det är väl mycket för att det inte är bra just nu, och det är många olika delar som det händer saker på.

Men det känns bara tråkigt att det alltid är någonting om att jag inte mår bra, är trött och sen någonting om att jag framförallt har ont i käklederna.

Sen nu är det även någonting med synen som har blivit väldigt påtagligt. Jag ser ofta väldigt suddigt och kan inte fokusera blicken alls, och då kan det hålla i sig i timmar. Problemet är bara att jag inte vet vad det beror på.


Det är framförallt dem senaste veckorna som det har varit såhär, men att det har blivit värre och värre med tiden. Alltså att det kommer oftare, mer påtaglig och håller i sig längre stunder.


Därför bestämde jag mig häromdagen för att skriva upp när det på ett ungefär kommer, och när det börjar bli bättre. Det dem senaste dagarna har haft gemensamt är att det alltid kommit kring kl.09 på morgonen, ca 1 timme efter att jag har tagit min morgonmedicin. Sen håller det i sig större delen av dagen, ofta fram till tretiden på eftermiddagen. För att sedan bli bättre, men också komma tillbaka senare framåt kvällen igen.

Något som har varit extremt frustrerande, eftersom det inte går att blinka bort. Därför bestämde jag mig igår för att prova att inte ta min nya bromsmedicin (rinvoq) på morgonen. Det bara för att testa och se om det skulle bli någon skillnad, eftersom det är den nyaste medicinen jag har fått. Och igår började jag inte se suddigt förrän kring kl.13 istället för redan kl.09 som det annars har varit.

Tänk om det är den som bråkar. Då är det inte roligt. För då kan det mycket väl bli att jag inte får fortsätta med den. Något som skulle kännas väldigt surt och extremt frustrerande. Det med tanke på att jag då har provat alla bromsmediciner som finns för tillfället godkända här i Sverige.


Vilket som så ringde jag i alla fall till reumatologen i förrgår för att prata med dem om synen. Det var dagen innan jag gjorde mitt egna lilla "test" igår med att inte ta den på morgonen. Jag ringde i alla fall för att prata med dem om det står någonting om att den här medicinen jag tar kan påverka synen. Eftersom jag bl.a. tycker det har blivit värre den senaste tiden, och det är den som är ny bland mina mediciner. Jag har tagit den i 1 månad på tisdag.


Det jag fick till svar då när sköterskan på reumatologen ringde tillbaka efter att ha pratat med min reumatolog, var att de inte kunde hitta någonting om det. Så han hade istället skrivit ett meddelande till endokrin om att de måste kolla upp min hypofys igen. Det för att se så det inte är någonting med synnerven, eftersom den kan bli påverkad om den lilla godartade tumören jag har där har börjat växa igen, och i så fall kanske trycker på just synnerven och skapar suddigheten på synen. Jag tar ju medicin för att hålla den i schack, men för att som sagt utesluta så det inte beror på det i alla fall.

Än har jag inte hunnit hört någonting ifrån endokrin. Men sköterskan på reumatologen sa att jag skulle avvakta någon dag så läkarsekreteraren skulle hinna skriva och skicka iväg kallelsen/meddelandet till endokrin. Annars ska jag höra av mig som typ på tisdag kanske till endokrin och prata med dem. Så fortsättning följer på även den här fronten. Är det inte tå, så är det topp som krånglar! KRAM!

24 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Läkarbesök

Prenumerera gärna här!
  • Grå RSS Ikon
  • Tick tack
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
Instagram: @elinnhellgren

© 2023 by Elin Hellgren​