• Elin Hellgren

Tiden på uppvaket

Det här inlägget skrevs lördag den 7 juni 2014.


I tisdags opererade jag högerfoten. Efter operationen hamnade jag på uppvaket. Det är där man får ligga tills man har vaknat till liv efter sövningen innan man får komma tillbaka till avdelningen. På uppvaket fick jag ligga ända tills på torsdag strax före lunch. Från början var det inte meningen att jag skulle bli liggande där så länge, men det var planerat till dagen efter eftersom jag hade en smärtlindrande pump för värken. Den pumpen kunde jag inte ha på avdelningen för att de behövde ha mer uppsikt över mig när jag hade den, eftersom det var en typ av narkosmedel.


Men i alla fall så gick det bra med pumpen, jag hade inte speciellt ont plus att jag hade fått en nervblockad i samband med operationen som hade tagit väldigt bra. Nervblockaden höll i ända till onsdag eftermiddag då den började gå ur. Redan på onsdag morgon stängde de av smärtpumpen för att se hur ont jag skulle få och hur mycket av nervblockaden som hade gått ur.


Det märktes ganska fort att värken kom mer och mer efter att de hade stängt av pumpen, men de var inte förrän vid femtiden på eftermiddagen det började bli riktigt jobbigt. Då hade nervblockaden helt gått ur. Värken kom mer och mer men morfintabletterna hjälpte inte. Jag fick många tabletter men sen till natten gick de över till morfinsprutor i kanylen istället. Det hjälpte bättre.


På kvällen vid tio testade de att lägga en ny nervblockad, men den tog inte alls. De gick jättebra att få den, de gjorde inte ont men den tog inte. Så under natten fick jag smärtlindrande morfinsprutor en gång i timmen. Jag sov dåligt under natten men jag kunde som tur var somna till lite mellan gångerna.


På torsdag morgon bestämde min narkosläkare sig för att lägga ytterligare en till nervblockad (var en annan narkosläkare kvällen innan), och den tog bra. Sen en stund efter det fick jag komma upp till mitt rum på avdelningen.


17 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla