• Elin Hellgren

Trädgård & plantering

Trädgård och plantering är ett rätt nytt intresse från min sida. Varken mamma eller farmor har hållit på särskilt mycket. Inte så jag har varit med i alla fall. Sen har jag inte heller haft något direkt intresse heller. Men det har i så fall varit farmor jag har varit med litegrann.


Det var förra året som var första året som jag började intressera mig mer för det. Just kring att prova att odla, plantera och förså. Det var då jag kände att jag ville prova på det i alla fall. Farmor började också då göra det mer i och med att hon också har ett växthus från förra året att pyssla med, så då blev det som att vi gjorde det tillsammans och kan hjälpa varandra. För vi bor ju praktiskt nog granne med varandra också, vilket är väldigt roligt!


Det var förra året som vi byggde mitt växthus på baksidan och började fixa till där. Innan såg min baksida mer ut som en vildvuxen åker. Men jag har inte vetat riktigt hur jag ville ha det, plus att vi fixade till ingången och altanen först. Men baksidan såg i alla fall ut så under ca 2-3 års tid, satt det var lite på tiden att vi börja få ordning på det då förra året. För jag har ju ändå bott här sedan våren -16.

Här kan ni se lite hur det såg ut ute i växthuset förra året (år 2019). Då åkte plantorna ut så fort det var så pass klart att det gick att ta ut dem i växthuset. Här gick det dock skapligt att få plats med allt så länge dem fortfarande var såhär små, och då hade jag redan gett bort en hel del.

Det var faktiskt lite via mina assistenter som jag började fatta intresse för just att börja prova odla och plantera. Jag tyckte det verkade roligt när dem berättade och pratade om det. Tanken var då att jag förra året skulle prova odla lite lätt, men istället blev det överflöd och som en ända stor djungel.

Jag kommer ihåg att det var så skönt när jag sedan kunde flytta ut alla plantor jag hade försått ut till växthuset, så jag fick min hall tillbaka. För det var där jag hade allting stod.

Här kan ni se lite hur det såg ut inomhus. När plantorna än så länge var små.


Sen ni i efterhand är det en liten rolig historia. Jag "råkade" nämligen göra den stora tabben att jag sådde precis alla frön som fanns i påsarna av bl.a. paprika, både gula och röda, samt chili, två olika sorters tomater och gurkor. Jag hade en uppsjö av plantor. Och då pratar vi kanske 30 plantor röd paprika, 30 plantor gul paprika och ca 30 plantor chili. Jag trodde ju inte att allt skulle ta sig heller, men såklart gjorde det de.

Sen gick det ju bra så länge dem var små, men sen när de började bli större var det inte lika lätt att förvara dem. Jag hade plantor överallt kändes det som. Ja ni kan ju tänka er, det var en djungel!!

Här har allt börjar växa på sig en del och tar mer plats. Men de blev större kan jag lova.


Nu i efterhand kan man ju skratta åt det, men där och då var det inte lika roligt. Speciellt inte då jag dessutom hamnade på sjukhuset i samma veva förra sommaren. Det var under den tiden då allt riktigt började ta sig och växa också. Satt då var det inte lika roligt för mina anhöriga som fick kämpa på med vattning och sköta om det hela tills jag fick komma hem och blev utskriven. Men de kämpade på och skötte det där galant! Så stort tack till dem för hjälpen!

Här kan ni också se en liten video jag fick skickad till mig när jag låg på sjukhuset ifrån sjukhuset.


Det blev t.o.m. så att jag erbjöd varenda en som kom hem till mig en planta, och ändå kändes det som att dem aldrig tog slut. Därför sa jag att det absolut inte fick bli så till i år!! För i år vill jag faktiskt kunna sitta ute i växthuset och ha det som ett uterum också, precis så som det var tänkt från början. Men jag tycker ändå att jag har skött mig bättre till i år, med att ha dragit ner rejält.

Sen kan man såklart alltid finputsa lite på det, men det är på en mer rimlig och lagom nivå i år i alla fall. Men sen har jag hört att första året brukar kunna bli lite kaos när man är nybörjare. Och det kan man ju lugnt säga stämmer! KRAM!

16 visningar0 kommentarer
Prenumerera gärna här!
  • Grå RSS Ikon
  • Tick tack
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
Instagram: @elinnhellgren

© 2023 by Elin Hellgren​